Over het algemeen valt het juiste wijnglas in eerste instantie op door zijn eenvoud: het is namelijk niet het glas dat de hoofdrol speelt, maar de wijn. Het juiste wijnglas is daarom zo schoon mogelijk, dunwandig, ongekleurd en ongepolijst en heeft een lange steel.

Bovendien moet de rand van het wijnglas zo groot mogelijk zijn, zodat de neus er nog in past om eraan te ruiken. Zo kunnen bij het snuiven en proeven van de fijne wijn alle aroma’s worden zo goed mogelijk waargenomen met neus en mond. Daarmee verhoog je het plezier dat zo’n wijn met zich meebrengt.

Een slechte wijn in het juiste glas wordt hierdoor niet beter, maar een goede wijn wordt in goede wijnglazen vele malen intenser. En een mooi glas op tafel is natuurlijk ook mooi voor het oog.

 

Een wijnglas kiezen: welke glazen heb je eigenlijk nodig?

Maak je geen zorgen, je hoeft geen enorme sommen geld uit te geven aan een grote wijnglazencollectie bij het kiezen van een wijnglas. Uiteindelijk hangt het af van uw wijnvoorkeur en drinkgewoonten.

Maar er zijn een paar wijnglazen die iedereen in huis zou moeten hebben – de basisuitrusting, om zo te zeggen hier wat tips om nieuwe wijnglazen te kopen.

– Een groot wijnglas voor volle rode wijnen
– Een slank wijnglas voor witte wijnen
– Een champagneflûte voor mousserende wijnen
– Een klein wijnglas voor dessertwijnen

Als je gewoon zo’n basisuitrusting wijnglazen wilt kopen, maak dan niet de fout om een ​​breed bordeauxrood glas te pakken als rode wijnglas. Als je er een lichtere rode kleur van wilt genieten, zullen de smaken door het te brede oppervlak veel te snel vervliegen. Bovendien verliest de wijn zijn structuur. Het optimum ligt meer in het midden tussen het witte wijnglas en een smaller glas voor rode wijn.

 

Het juiste rode wijnglas

Wat opvalt aan rode wijnglazen is hun bolvorm en het volume van de kelk. Deze laatste zijn aanzienlijk groter dan witte wijnglazen (zie hieronder). Rode wijn heeft een groter oppervlak nodig dan witte wijn of rosé om goed te kunnen ademen. In een rode wijnglas krijgt de wijn meer zuurstof en komen de aroma’s goed tot hun recht bij het ruiken en proeven. Proef de heerlijke italiaanse wijn rood van wijnbeurs.nl.

 

Het juiste glas voor witte wijn

Er zijn ook speciale soorten wijnglazen voor witte wijn. Sommige lijken niet veel op rode wijnglazen. Over het algemeen zijn ze echter smaller en hebben ze minder volume. Want een witte wijn hoeft niet per se geventileerd te worden. Belangrijker voor hem is dat hij op een koele plaats wordt bewaard en gedronken. De zo goed mogelijke drinktemperatuur voor witte wijn ligt tussen de 8 en 14 graden Celsius.

De kelk van een wittewijnglas is over het algemeen kleiner, slanker en meer langwerpig dan die van een rodewijnglas, waardoor de aroma’s niet zo snel verdampen. De lengte van de steel is nog belangrijker: de warmte van de hand mag de drinktemperatuur op geen enkele manier beïnvloeden – raak daarom alleen wittewijnglazen aan bij de steel! Schenk ook altijd minder witte wijn in het glas zodat de wijn niet zo snel opwarmt.

 

Bron: Wine And Barrels