Griekenland wordt beschouwd als de wieg van de westerse beschaving en is altijd een referentie geweest op gebieden als filosofie, drama en literatuur. En de Griekse mythologie is ook altijd een succes geweest, vooral in de films. Je hebt vast wel eens gehoord van Dionysos, een van de twaalf goden van Olympus.

Dionysos wordt altijd afgebeeld met een beker in zijn handen en wordt beschouwd als de god van de wijn, die de belangrijkste geheimen kent van het planten en oogsten van druiven. Met zo’n sterke mythologie rond de drank is het een wonder dat veel mensen nog steeds niet op de hoogte zijn van de rijke cultuur rond Griekse wijnen. Neem een kijkje op Drinkrituals.nl voor een ruim assortiment Griekse Wijnen.

 

Een indrukwekkende variƫteit aan druiven

Griekenland heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de wijn en was de toegangspoort tot deze drank in de hele westerse wereld, zodat zijn wijncultuur een van de oudste van onze beschaving is.

Griekenland heeft een grote verscheidenheid aan bodems en een contrast van bergstreken, wat het geschatte aantal van ongeveer 300 inheemse druiven verklaart. Gemotiveerd door commerciƫle factoren introduceerden de Grieken de internationale soorten (Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Sauvignon Blanc, Viognier, enz.), maar recentelijk heeft een nieuwe generatie wijnmakers hun aandacht weer gericht op de inheemse soorten, die hun unieke, op hun grondgebied ontwikkelde kenmerken verkennen.

Met al deze verscheidenheid aan druiven die in het land worden geproduceerd, is Griekenland indrukwekkend als het gaat om het behagen van de meest uiteenlopende fijnproevers.

 

Laten we een paar van deze producties ontmoeten?

Assyrtiko

Assyrtiko wordt gebruikt voor de productie van droge en volle witte wijnen. Bovendien garandeert het de drank een intense mineraliteit en een stimulerende zuurgraad.

Honderden jaren lang werd deze druif alleen in de regio Santorini geteeld, omdat hij op dit vulkanische eiland zijn ideale thuis vond, waar hij ongeveer 70% van het wijngaardareaal vertegenwoordigt en wordt gebruikt om niet alleen minerale droge witte wijnen te maken, maar ook Vinsanto (uitstekende zoete dessertwijn).

Zijn populariteit heeft ertoe geleid dat de druif zich uiteindelijk over het hele land heeft verspreid, waarbij de druif uiteindelijk een minder mineraal aroma ontwikkelt, een kenmerk dat typisch is voor de streek van herkomst. Op het vasteland gebruikt men Assyrtiko in assemblages met Sauvignon Blanc (Biblia Chora) en Semillon (Ovilos), wat meer fruitige en ook uitstekende wijnen oplevert.

 

Moschofilero

Met grijsachtige tinten en een opmerkelijk aroma wordt de Moschofilero druif gebruikt voor de productie van bloemige en zeer aromatische witte wijnen, licht, met een goede zuurgraad en zeer aangenaam. Uitstekend als aperitiefhapje en in de afstemming van de oosterse keuken.

Dit delicate en aromatische ras beleefde een renaissance in het begin van de jaren 1990.