Wie er niet teveel bij stilstaat, zal koffie gewoon zien als koffie. Een heerlijke warme drank, die je ‘s ochtends een lekker begin van de dag geeft. Maar wie een nieuw koffiezetapparaat koopt, zal zien dat er steeds meer te kiezen valt. Koffie komt in allerlei verschillende variaties en wie bij de koffie groothandel aanklopt, zal er goed aan doen om eerst even rustig de mogelijkheden te bekijken, voordat er overgegaan wordt tot de aankoop van een machine. Want bij elke machine hoort een eigen koffievariant en het is goed om die even op een rijtje te hebben.  

Filterkoffie

Allereerst is er de ouderwetse, maar nog altijd zeer gewaardeerde filterkoffie. Een filter, een paar scheppen koffie en even pruttelen, levert een pot koffie op waar meerdere mensen van kunnen genieten. Dit is een ouderwetse en veelgebruikte koffievariant, die nog altijd kan rekenen op veel liefhebbers. En dat is niet zo gek; omdat je zelf kan bepalen hoeveel koffie je precies in het filter schept, bepaal je ook zelf hoe sterk je de koffie wilt maken. Heb je behoefte aan een stevig bakje koffie? Dan doe je er gewoon een of twee schepjes extra bij. Dat maakt de filterkoffie zo populair; je kan helemaal zelf bepalen welke smaak het beste bij je past en je koffie daar volledig op afstemmen.   

Vriesdroogkoffie

Vriesdroogkoffie is een andere soort koffie en eentje die altijd bijzonder vers blijft. Door de koffie diep ingevroren te bewaren, blijft het aroma en de smaak perfect bewaard. Pas als je de koffie wilt gebruiken voor de machine, wordt hij uit de vriezer gehaald en langzaam ontdooid. Eenmaal ontdooid, is de koffie heerlijk geurig en krijg je een uitstekende kop voorgeschoteld. Doordat de koffie is ingevroren, blijft hij zo lang mogelijk vers en daarmee heb je gelijk het voornaamste voordeel van deze ingenieuze, fraaie koffievariant te pakken; het bakje koffie is altijd heerlijk vers.  

Bonen

Koffiebonen winnen steeds meer aan terrein en dat is niet zo gek; hoeveel verser kan je het hebben? Koffie komt natuurlijk van de koffieboon en bij veel koffievarianten wordt deze boon al vermaald voordat hij in de verpakking gaat. Bij koffiebonen is dit niet het geval; hierbij gaan de bonen zelf in de verpakking en worden ze vervolgens in de machine gegoten. De machine zelf doet vervolgens het vermalen, zodat je koffie krijgt die eigenlijk gewoon niet verser kan. Het fijne van machines die met koffiebonen werken, is dat je ook kan aangeven hoe sterk het kopje koffie moet zijn; je kan zelf bepalen hoeveel bonen er verwerkt moeten worden in het bakje en natuurlijk geldt; hoe meer bonen per kopje, hoe sterker de koffie.    Naast de bovengenoemde opties kan je natuurlijk ook nog kiezen voor systemen als de Senseo, de Nespresso en de Cafitesse. Stuk voor stuk ingenieuze systemen die hun eigen hoekje van de markt hebben veroverd en zodoende hun eigen plekje in het koffielandschap hebben gevonden. Welke je kiest, hangt natuurlijk vooral af van je smaak; wat vind je lekker en hoe tover je dit zo goed mogelijk om tot een lekkere kop koffie?